Thursday, October 7, 2010

......IQRA'

Posted by G.GNAK at 10/07/2010 10:29:00 AM
Reactions: 
0 comments
Semalam cik g2 beli 2 buah novel baru dan majalah Solusi isu 24. Dua-dua novel melayu sebab beli di kota tinggi, bukan di johor bharu. Di sini (kota tinggi), tiada english novel yang di jual. Kalau mahu, harus pergi ke bandar JB. Majalah tu pula, untuk bagi makanan pada rohani cik g2 sikitla.






Tajuk: lelaki berkasut merah
Genre: komedi kehidupan
Harga: rm 20.00
Publisher: PTS litera utama sdn. Bhd.
Penulis: bahruddin bekri
Pertama kali cik g2 berjumpa dengan novel ini sewaktu di majlis konvo cik g2 di penang pada ogos lepas. Hati tertarik dengan tajuk novel, ada rasa mahu beli pada letika itu, tetapi kekangan duit membuatkan cik g2 melupakan hasrat suci murni tersebut. Tetapi, jodoh cik g2 dengan novel ini panjang depertemukan sekali lagi di kedai buku plaza gedung harian kota tinggi. Sekarang boleh beli sebab pakai duit raya yang dapat. Hehehehehe. Lucu!!
“saya baca apa yang kamu tulis pada ruangan ‘penghargaan’,” kata cikgu Bakar smabil membetulkan kaca matanya sebelum membaca,”…….kami juga mengambil kesempatan ini bagi mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Bakar yang agak renting kulitnya itu. Tetatpi,sejak akhir-akhir I ini kulitnya sedah tidak berapa rentung. Mungkin dia menggunakan krim pencerah kulit. Sudah tua-tua pun guna pencerah kulit. Tidak sedar diri……” Cikgu Bakar lalu kembali merenung mereka bertiga….. 



Tajuk: Anarkis
Genre: thriller
Harga: rm 29.90
Publisher: PTS fortuna Sdn. Bhd
Penulis: Khairul Nizam Khairani
Novel ini memang genre novel yang cik g2 minat. Selalunya cik g2 akan beli novel karya ramlee awing murshid tapi novel dia yang terbaru cinta sufi, 9 nyawa cik g2 dah khatam. Sekarng menanti novel beliau yang terbaru. Novel ni macam menarik je untuk diikuti….Kalau tanya cik g2 apa maksud anarkis tu, cik g2 pun tak tahu lagi sebab cik g2 belum mula membaca. Selepas cik g2 baca nanti, cik g2 beritahu kepada semua ye apa maksud anarkis tu dan kalau berkesempatan cik g2 boleh bagi dengan sinopsis sekali. insyaAllah..


Rasa tidak sabar nak menyambar novel-novel ini dan mulakan pembacaan. Novel mana ek sepatutnya cik g2 baca dulu???mungkin harus baca yang di bawah ni dulu~~


Ni  majalah solusi yang cik g2 beli. Cik g2 suka baca tulisan pahrol mohamad juoi, ketua editor majalah ni. Sesekali cik g2 baca solusi. Sesekali baca al-islam. Sesekali baca cleo. Sesekali baca wanita. Sesekali baca galaxie. Sesekali baca rapi.  Sesekali baca kreko. Benz tak nak kuarkan komik baru ke ek? 


Bab buku dah habis, cik g2 borong dua pasang baju kurung. Mungkin untuk dipakai pada raya haji nanti. Hehehe. Cik g2 menumpang je dengan emak cik g2. Cik g2 kan penganggur kehormat. Dia beli dua pasang gak. Cantik tak baju cik g2?? Kan cik g2 sorang je anak perempuan. Kira dia selalu lah belanja cik g2 beli baju kurung. Penuh almari dengan baju kurung. Sampai kekadang tak terpakai. Terima kasih mak. Lepas tengok manikam kalbu tu, rasa macam nak pakai baju kurung je sepanjang masa. Macam keturunan di raja zaman dolu-dolu..ahakz!perasan la ko cik g2…



 K guyz n gurlz, wassalam…jumpa lagi!

Tuesday, October 5, 2010

.....honey & clover

Posted by G.GNAK at 10/05/2010 05:24:00 PM
Reactions: 
0 comments
....tulah tajuk series jepun yang cik g2 ciplak phrase di bawah ni:

..that's because you are try too hard
to find the answer even before you start
you can continue even when you did not know the answer
first start working on it
and the meaning will naturally come to you...

everyone
was running desperately
aiming for something
they were stretching their hands
towards something
which was invisible to the eye
even if there was no goal there
even if they had realized that their hand could not reach it
they were still moving towards it
with all they had
but i wonder
what was i doing??

i was just staring
and did not even try to stretch my hand out
i was scared of the result
and could not take a single step forward
i was jealously watching the paths that everyone found with effort
by saying that i was different from everyone else
i was making an excuse to myself
i was just afraid of being hurt

if there is no map
you won't know where to go
i thought you choose where to go
after you have seen the map
but, that was wrong
i am not lost because i don't have a map
i don't have a purpose....

nota kaki: cik g2 rase seolah olah this phrase represent what cik g2 holds inside all this while~~maybe...

Wednesday, September 22, 2010

nice lyric..good song.

Posted by G.GNAK at 9/22/2010 12:41:00 AM
Reactions: 
0 comments
Couple- Tentang Kita
dimana kaca yg bersepihan?
biar aku pijakkan
dimana taufan yg bertiupan?
biar aku tadahkan
kerna semua sudah tiada ertinya
tentang cinta sudah tiada mkna
tntang kita elok dilupakan semua
haaaaa …
dimana laut yg brgelora?
kan kuredah semua
dmana letaknya cinta kita?
kan kupijak semua
kerna semua sudah tiada ertinya
tentang cinta sudah tiada maknanya
tentang kita elok dlupakan semua

Saturday, September 18, 2010

sejauh mana cinta kita kepada-NYA?

Posted by G.GNAK at 9/18/2010 04:29:00 PM
Reactions: 
0 comments
tittle entry ni mgkn sinonim bg sesape yg bce mag solusi isu 23...kali ni cik g2 cume nk kongsi ckit ape yg cik g2 bce..mgkn rmi dr kita yg da melupakn..termsuk cik g2 sndri..ble bce solusi ni mcm bru tersedak ble minum air or mcm terjage ble tgh seronok brmimpi..itulah comparison nye literally..apabila kita mencintai allah,hakikatnya kita akn memiliki segala2nya.Inilah cinta yg tdk akn terpish olh ruang jarak masa harta dn kematian..Mengapa kita perlu cintakn Allah?jawpn mudahnye adlh kerana allah yg plng mencintai kita..Allah mencintai kita lbh drpd sesape shj yg tlh,sdg atau akn mencintai kita..SESIAPA SAHAJA YG MENCINTAI KITA ITU HAKIKATNYA ALLAH YG MENJADIKANNYA DAN ALLAH JUA YG MENITIPKAN RASA CINTA ITU KE DALAM DIRINYA UNTUK MENCINTAI KITA...Allah mencintai kita lalu Allah menjadikan kita drpd tiada jpd ada..Allah mengurniakn nikmt bkn sekali sekala ttp stiap msa dan sntiasa...Rasulullah s.a.w tlh meriwayatkn dlm sbuah hadis kudsi bhw Allah s.w.t berfirman yg bermksd:Aku menurut sangkaan hamba kpdKu dan Aku bersamanya apabila dia ingt kpdKu.jika dia ingt kpdKu maka Aku mengingtnye dlm dri Ku.jika dia ingt kpdKu dlm kelompok maka Aku mengingatinya dlm kelompok org yg lbh baik dr kelompok mereka.jika dia mendkt kpdKu sejengkal maka Aku mendkt kpdnya sehasta.jika dia mendkt kpdKu sehasta maka Aku mendkt kpdnya sedepa.jika dia dtg kepadKu dgn berjln maka Aku dtg kepdnya dgn berlari-lari kecil.(riwayat al-bukhari no.6970)...cintailah ALLAH krn Dialah keksh yg tdk akn meninggalkn mengecewakn atau membiarkn kita sendirian..renungilah kata imam al-ghazali r.h.m ini:prtama tlh kupndg makhluk yg byk ini.maka saksikanlah bhw tiap2 meqeka menpunyai kekasih dan kecintaan tmpt hatinye tertambat.shbgian drpd keksh e2 hanya mendampingi smpi ke skt yg menbw maut dn sbhgian lg hny smpi ke tepi liang kubur.stlh itu kesemuanya plng dn meningglkn kekshnye terbring seorg diri.tidk seorg pn yg turut msuk ke kubur dn menghburknnya di dlmnya.yg demikian tidk ku dpti selain drpd amalan yg soleh.sebab itu maka kuambil ia menjd kekasihku supaya kelak ia menjd pelita d dlm kuburku.menghburkn dn tdk meningglkn ak seorg dri..'..~bertemu tidak jemu.berpisah tdk gelisah.jgn bersdh..berani dn tabahla demi cinta ALLAH!..jmp lg..

Thursday, September 16, 2010

jom beraya!

Posted by G.GNAK at 9/16/2010 12:37:00 PM
Reactions: 
0 comments
salam n hai smua..syawal kali ni pertama kali xnangs..da bbrapa thn lately ngs bgi nak rak.smpi kuar lgu sedu sedan.tp thn ni sebak ada tp airmata lngsung xd..mgkn hati da smkn tabah..atau ble rase nk ngs je mst ingt bnd klako cm toktik gelakn ak pny ktpt bwng yg unik 2..haha..thn ni byk bnd klako jd.atok n nenek buat lawak..haha.blh gduh pasal s.khbr..kejut tdo ajk dinner pn blh jd hal..stokin hlng sblh pn kecoh 1 umah..hbs semua kena kerah cri stokin atok..hahaha.lawak betol..pas2 thn ni gak 1st time tgk wayang (konon je) dgn nenek..pecah pnggung tgk..the descent 2..gross gle cte 2..tp best r dpt jrt rmi2 kn..ada hepi di situ..hehe..rye thn ni gak la mak ak byk blnje..g agsana.g b.pht umah k.nurul..g ayer itam borong frame n bunga..bli cat beratus...since mak cik g2 hepi ok je..cik g2 pulak mono-feel je raye time ni..mgkn rye thn ni rye terakhr cik g2 bersame rkn2 sementalah diorg pn da keje.n 4 d upcoming years cik g2 hrp sgt dpt lupekn ape yg btl2 buat cik g2 terluka all these years back..smg allah sntiasa mempermdhkn jln cik g2..Cik g2 doa klu tiada jdh antara kami jauhkn dia dr cik g2..Sbb klu da tiada jdh; perasaan ni xkn bawa cik g2 ke mana pn..Ok la smpi cni je entry cik g2 kali ni..Jmp lg..

Monday, August 30, 2010

entry ini kerana mak nenek

Posted by G.GNAK at 8/30/2010 11:44:00 PM
Reactions: 
2 comments
current profesion:tukang cat..current salaray:usd 0.00..current location:flda lok heng...so,u all mst tau cik g2 msh menganggur...hi semua,ats bebelan mak nenek yg cik g2 kenl;misketak ketuk maka cik g2 pn mengupdate entry bru utk tatapan dri sndri juge..haha.klu ada yg sudi nk jengah,sila la...kt cni cik g2 sum up trus la wishes yg korg ptot dpt..yg 1:selamat menymbt ramadhn al-mubarak..smg mndpt barakah dn rahmt yg byk dn berjmp dgn mlm lailatul qadar..yg 2:slmt menymbt hari kmrdekaan yg ke-53..smg kte bersyukur dgn kemrdkaan yg dkecapi dn smg pemikirn kta juga merdka dr pnjajahn...yg ke-3:slmt menymbt hari raya aidilftri maaf zahr dn batin..smg aidilftri kali ni membri kgmbiraan kpd smua...sdkhkn al-fatihah kpd yg sudh tiada...n special wish goes to 2 special person in my life..1.g-yong~happy 22nd birthday dear on 18th august..i always remembr ur birthday..i pray that u always b happy in what u r doing n success in ur career either composing,singing,dancing,rapping or leading..i wish u always b humble n down to earth person 4ever..u always 1st in my heart..2nd person:yun my bestfriend at usmkk.i wish u a tough heart in furthering ur stdy..i always believe u can do it..just give me a col if anythngs come up o down k..lastly,korg2 yg bce entry ni tlng doa2kn cik g2 dpt keje lps raya ni k.so that,next time i'll not update as freeloader anymore.but as a happy working girl..adios

Sunday, July 11, 2010

MV 3: KERJA SEMENTARA

Posted by G.GNAK at 7/11/2010 11:22:00 AM
Reactions: 
3 comments

Ada gak cik g2 g i/view cashier kt petronas pump oil kt bandar penawar…tp, keadaan mtr yg tidak mengizinkan, lampu atas xde, pulak tu hbs shift malm jam 12 am, jd, cik g2 kena consider safety….lg pulak, jalan ke bp tu selalu jd litar sepang buat budak2 rempit…
jd, cik g2 tggu punya tggu orng cashier tu col,x de pulak..jd, cik g2 anggap cik g2 fail n x dpt kejenyer sbb kekangan yg cik g2 ckp kt ats td…rupe2nyer, kwn cik g2 yg keje sane ckp diaorng col bnyak kali, tp cik g2 x angkat..padahal, hakikatnyer, cik g2 langsung x dpt ape2 panggilan @ miscalled wlupon waktu tu cik g2 kt teluk ramunia…mungkin sudah tersurat kt situ, xde rezeki cik g2 kt c2….adalah tu hikmahnya…
Cik g2 keje kedai top up start 15/6/2010…training 5 ari kt kedai felda lok heng timur…lepas tu, bila sorng pekerja yg dah 2 tahun berhenti, cik g2 incharge kdi top up kt felda lok heng selatan…lepas je 14 hari cik g2 keje, cik g2 berhenti 29/06/2010…sekejap je ek??
hehe…tgk orng keje kdi topup mcm sng je kan??tp hakikatnyer, bila cik g2 kena jaga kedai tu dr 8 am-10.45 mlm, cik g2 sgt3 pnt..cik g2 kena berdepan dgn pelbagai kerenah orang kt felda cik g2 yg mane kdg2 kesabaran cik g2 tercabar…cik g2 takut cik g2 tak sengaja terkurang ajar kt pakcik2 miang yg dtg kt kedai cik g2 tu…sbb cik g2 garang…cik g2 tak suka bila budak bujang dtg dgn rokok kt tgn, asapnyer betol2 menyesakkan peparu cik g2…cik g2 tak suka environment itu…adakah cik g2 ni seorng yg demanding and choosy??..
tp, yg pasti cik g2 bukanlah orang yg sesuai keje berdepan dgn orng ramai…seriously…lg pula, cik g2 berderet2 8 hari kerja 1 hari…cik g2 xdpt nak buat ape2…duduk kedai je..cik g2 dptla hbskan novel lagenda budak setan, komik le.gardenie, maen Sudoku…dlll…
tp, cik g2 x dpt nak tlng emak cik g2 g kedai beli barang dapur, xdpt nak bayar bil2 umah,x dpt nak tlng wat keje langsung kt umah..tujuan cik g2 duk umah sbb nak tlng emak cik g2..tp, klu dah mcm ni, xdpt tlng pon, baek cik g2 berenti…n xdpt nak berehat langsung bile dah keje dr pg smpi mlm mcmtu...n lagipon, gaji sehari (1shift)=rm14..klu smpi mlm yg mcm cik g2 keje, plus lg RM 10…klu duit kedai topup tu short, gaji kami yang kena tolak…cik g2 cte la semua ni pada emak cik g2..bincang2 ngan dia cane….
nak tahu apa keputusan cik g2??tggu next entry cik g2 ye~~

Monday, July 5, 2010

MV 2: 8TH OTHMAN FAMILY DAY

Posted by G.GNAK at 7/05/2010 04:52:00 PM
Reactions: 
1 comments

Lepas smua bnd ni berlalu (former entry), cik g2 kuar bersuka ria-family day kt teluk ramunia..ni kira kali ke-2 la cik g2 g teluk ramunia…mase 1st time dulu reunion ngan budak2 kelas 5 ST yg ntah bp kerat je yg dtg…huhuhuhu….anyway, nama event ni OTHMAN FAMILY DAY…ni dah kali yg ke-8…setiap 2 tahun sekali, event ni akan mengumpulkan semua keturunan Othman(tok seman) n Zaleha(tok tik) dri anak smpi ke cucu cicit untuk kumpul reramai..buat aktiviti…makan, mandi pantai, meeting adik beradik, penyampaian hadiah pelajaran dll…banyakla…n yg paling tak dpt lupa, bila tok seman dpt juara maen bowling padang…2x baling total up 17/20 rasenyer…terror tok seman…cik g2 dpt tempt pertama gak..tp dr belakang r..hahahahaha…sama ngan azah…kami x dpt jatuhkan pon gelas2 plastic tu…tok seman hebat r..umor dah 80 tu…
amek gambar dgn posing yg bukan2 dgn cousins tercinta; azah, tesh, nurul…maen badminton tgh2 mlm2, kena mandi mlm2 sbb tu…g jog ngn azah, mandi2 smpai puas (dr subuh sampai matahari tegak kt kepala)…dr yg tak pndai berenang dah pandai (emak cik g2 la tu)..bkn takat pandai berenang je, siap dah jd coach kt orng laen lg…hahahahhaha……best sgt…cik g2 sarankan kt keluarga kt luar sane supaya aktivit2 kekeluargaan mcm ni ptot diamalkan…sgt bagus dlm mengeratkan hbgn tau…puas sesekali dpt berkumpul mcm ni…jgn pentingkan kerja n wang n harta dunia je ye..xde mase dan kewangan, bukan alasan…ruang masa, kesempatan dan wang itu kita sendiri yg sedia dan ciptakan kalau kita benar2 mahukannya….betol x kwan2??=)…..dlm gmbira2 tu, ingt gak kt azie…azie x dpt nak join sbb hal2 yg x dpt dielakkan spt kena tahan outing sbb balek lewat 1 minit..hahha.lawak…skrng matrik pon dah mcm sekolah…
Bila dah hbs family day tu, hmpir semua family singgah umah cik g2..makan reramai…mcm yassin plak dah rasenyer..family belah emak cik g2 mmg ramai..emak cik g2 ada 10 siblings…yg cik g2 plng ingtmase ni, bila rebut h/p tesh..budak tu…..ish.ish.ish.ish….dah pndai maen cinta….h/p tak bg kami tgk…takot sgt kantoi r tu..xpe, tesh…yg pntg family, study first k….kami (azah n cik g2) saje je nak tease tesh…hehe..sbb kami single n available lg, tp tesh dah ada steady…langkah bendul lah cmni..kn azah???huhuhu…bila nenek n atok nak balek,, ujan lebat sgt…cik g2 ingt lg papah tok tik naek tgga..cian tok tik, kaki dia dah xleh rase lg..dah tua, biasalah…urat semua dah putus lahirkan 7 orng anak lelaki, 3 orng anak perempuan…alhamdulillah anaknye menjadi…cik g2  n cik isam papah tok tik naek tgga dpn umah cik g2…mase tu cik g2 selalu doa semoga bile emak cik g2 dah tua, anak2 cik g2 akan tlng nenek diaorng mcm mane cik g2 tolong nenek cik g2…semoga nenek cik g2 sihat..tok seman gak…cik g2 suka bila tok seman ingat lg pd cik g2 wlupon dia hmpir kena stroke…cik g2 suka bila to seman puji cik g2 cucu dia yg pandai =)bukan nak bangga, tp cucu tok seman n tok tik mstlah bijak kan…hehe..btol x zah??.tiap kali kalau cik g2 peluk tok tik, dia akan sebak, mcm nak nangis, cik g2 tau tok tik sensitive orangnyer..same mcm cik g2..emak cik g2 slalu ckp yg cik g2 ni mcm tok tik..manja2 n gelak2 mase tgk tv pon mcm tok tik…terima kasih tok tik sbb lahirkan emak cik g2…klu tok tik tepon umah, mst tny bile nak balek kg…insyaAllah, cik g2 akan smpi jugak…
Esoknyer, cik g2 buat bakti pada emak..temankan dia g tabung haji kt kota tinggi…nak daftar upah haji untuk arwah abah..hati sentiasa sebak bila ingat arwah abah n air mata boleh meleleh x semena-mena n non stop bila teringat…alhamdulillah..semua dah settle..
to be continued...

menganggur version (MV 1):EMOTIONALLY UNSTABLE

Posted by G.GNAK at 7/05/2010 04:36:00 PM
Reactions: 
0 comments

Uhuk!!..uhuk!!..uhuk!!..dah berabuk2 dah blog cik g2 ni kan..sampai dah terbatuk2 bila masuk sini…hehe..kesian dia terabai sejak cik g2 balek umah bulan 5..x update ape2 pon..cik g2 bukan xmo update tp cik g2 tau bukan ada orng tunggu entry cik g2 pon…lgpon cik g2 agak sebok..n dulu kat u pon sebuk gak, tp bila midnite still blh update kt desa..tp,skrng kena bergantung ngan cc kat felda lok heng ni..dah ramai sangggggggggggggat bebudak maen game..kdng2 cik g2 kena tggu q nak check email je…cian kn kt cik g2…huhu…
Walaupon xde orng nak tau ape cik g2 buat sejak balek dr usm tercinta tu, tp cik g2 nak gak luahkan ape yg cik g2 rase…nak listkan ape yg cik g2 nak buat sepanjng duduk kt umah hampir 2 bulan ni…kalau ada orng yang berminat nak tau perkembangan cik g2, rajin2lah bace..kalau tak, boleh jugak biarkan ia sepi…cik g2 tak kisah…hehe..no push, no force k…=)
Mase 1st week balek u tu (8/5/2010), cik g2 kena panggil i/view dgn ptpl seremban..untuk jd tutor..nak dipendekkan citer, cik g2 buat sucks sgt mase i/view tu..sucks sesangat…n dlm hati mmg kate tak daptla…mst kwn cik g2 (yuyun) dpt…nak dipendekkan lg cter, bila yuyun kena panggil untuk masuk keje, cik g2 x kena panggil, dlm hati ada gak terkilan knp xdpt, tp xdelah sedih sgt kn sbb dah tau performance cik g2 mmg sucks…hehe..tp……yang buat sedihnyer bila emak cik g2 memperbandingkan cik g2 ngan yuyun…dr segi pointer n so on..emak cik g2 mcm marah n tak caye cik g2 x dpt tp yuyun yg dpt…
cik g2 sebenarnyer x suke diri cik g2 di bandingkan dgn sesape pon..pada cik g2 setiap orng ada kelebihan dan kekurangan memasing…n mmg rezeki yuyun yg dpt keje tu…tp, emak cik  g2 tak bg semangat pon kt cik g2..mase tu cik g2 sedih sgt sbb orng yg cik g2 sayang tak bagi semangat kt cik g2 pon jangan berputus asa…cik g2 sedih sangat..cik g2 duduk kurung dalam bilik satu malam….tak tegur dgn mak 2 ari..cik g2 ni anak derhaka betol…cik g2 nangis sorng2 je dlm bilik…sobsob..kdng2 bila perkara ni dah berlalu, cik g2 sendiri terfikir yg cik g2 ni mmg childish sesgt…ntahler..tp cik g2 mmg sensitive…nak dipendekkan citer, rupe2nyer cik g2 juga akan kena panggil dgn ptpl tu..tp lambat ckit…malangnya, hati cik g2 dah tawar nak keje kat sane…sampai cik g2 gaduh2 ngan emak cik g2 sbb keje ni..jd, setelah pertimbngkan, cik g2 tolak tawaran jd tutor kat sane…cik g2 xtau keputusan cik g2 ni betol ke x…
Masa perkara ni berlalu, cik g2 n emak kena ajak g jemputan kawen sedara kt Pahang..rasenyer ada hikmah knp cik g2 g jemputan tu..klu x, xtaulah ble cik g2 akan start tegur dgn emak cik g2…jmputan kawen tu kt Pahang….tp, sepanjang perjalanan dr kluang-pahang tu, cik g2 muhasabah diri..cik g2 x patot buat emak cik g2 mcm tu,…skrng dah baek pon…biasalah gaduh anak beranak…hehe..masa x tegur dgn emak, cik g2 pk mcm2, nak kuar umah cpt2 la..nak cari keje cpt2 la…nak buktikan kt emak cik g2 yg cik g2 pon blh dpt keje..tp, hakikatnya, smpi skrng cik g2 masih kt umah, di samping mak, berbakti dgn mak…mase emotional, smua bnda pk x rasional…tp, Alhamdulillah, cik g2 ni marah tak lama…sekejap je..hati mudah sejuk n terpujuk..lagi2 dgn orng yg kita sayang kn…hehe..itulah cik g2..


to be continued...

Monday, May 3, 2010

::hiking::walking::wetting::visiting::

Posted by G.GNAK at 5/03/2010 04:09:00 AM
Reactions: 
3 comments

day 1 kat taman negara
secara simplenya apa yg ak buat sama mcm tajuk entry ak kali ni
lepas je seberang jeti
trn sampan
terooos amek gmbr
biasalah tuuuu


bukit terisik ni tinggi dia dlm 324m dr paras laut k
en khai punyer stages kesusahan nak daki bukit ni terbahagi 3
cucu, bapak n datuk

bila hike dr kaki smpi cucu
small matter je
bila hike dr cucu smpi bapak
tu yg cam nak separuh pengsan  pnt gler
tercungap2 nafas
bila hike dr bapak ke datuk
perjalanan dah senang mendatar

mcam tulah juga kehidupan
hike bukit ni mcm metaphor je
hidup sorng kanak2 cam cucu mmg senang
hidup happy
masalah ada
tp bukan masa lg nak galas
orang tua yg pikul
bila fikir
rasa nak kembali semula kt alam tu
tp impossible la kn

bila dah jd bapak budak
hidup dah penuh dgn t/jwab
bahu pon rebeh nak galas
kerja..family
tp, time nilah kita plng ingat dlm hidup kita
time kita rasa susah
time kita rasa indah
mcm ak plng ingat bile part hike ke bapak tula

jerit tu cara ak release tension, dr zamn sekolah lg..puas!ni kt bapak

bila dah jd datuk
kalau mampu r
hidup time ni dah sng
bila kita betul2 usaha time susah
kita dpt kepuasan yg kita sndiri tak prnah jangka

puas hati dpt tgk view cantik..korang nk tgk, dtg r cni sndiri k..ni kt datuk

bila dah sampai kemuncak
kena selalu beringat
kita tak selamanya di atas
jd, turunlah sebelum kena tendang
ha-ha
n nak turun mmg senang
sesusah mcam nak mendaki

then, g walking plak
bkn sebarang walking ni
50m dr paras laut
~530m kot panjang dia
dibina tanpa sebutir paku pon
jalannya selebar size kasut 10 kot
wlupon liverpool ckp,"u'll never walk alone"
tp, yg ni u have to walk alone...
ha-ha
nilah dia canopy walk
ada sedikit gayat bila mat salleh blakang ak ni jln shaking2
mcm nak shake banana atas tu je

tinggi x?ni pon dah zoom hbs ni...

wetting session waktu ptng
bila balek hike tu
badan bau mcm sebulan tak mandi
busuk nak mam***
then, lunch
solat qasar jamak takhir pas balek dr visiting
maen air mmg best
xtau r nak describe cne kn
nak tau dtg r sndiri
ha-ha
activity ni nama dia rapid shooting
maen air laju-laju kot
ha-ha
best!

bila dah basah
g visiting
nak visit sape kt taman negara ni ek?
ape lg?
orng asli la
sedar ckit, awak melayu ke cina ke india ke
awak pendatang
diaorng ni?
mmg asli cni r..
respect diaorng
founder of tanah melayu kot pd fahaman ak
ak sejarah B mse PMR
sorry r

tgk diaorng buat nyalakan api pki matahari n barang hasil hutan
mase tu bleh plak ak terpk, agak2 klu malaysia kena jajah, diaorng je r yang survive dlm utan ni ek?
ak ape pon tak tahu ni
possible je malaysia ni kena jajah
skrng pon kena jajah juga mentality nyer
penjajahan batin
invisible conquer
ha-ha
betul ke?ape bahasa la ak guna ni
orang asli ni pndai ilmu utan
cari mkn boleh
blh hidup dlm keadaan survival
rase cam kena ajar je budak2 zaman sekarng
ape maksud life survival
ajo diri sendiri dulu kot

survival

ada nyumpit gak!
ak pass-kena arrow kt pokok tu
the only girl yg pass!
maybe sbb dah biasa archery kn
ape yg ak bangga sgt klu pass nyumpit ni??
sbb kepercayaan orng asli ni
boleh nyumpit
boleh kawen!!!
tu yang ak suke sgt ni
ha-ha
lawak langit petala ke-8
boleh kawen tak semestinya ak nak kawen kn
perasaan sekarng
xnak kawen
xd willpower nak b'2
love to be alone
for the time being

sumpit sape yg berani dekat2 dgn ak!!

otw balek-maen air lg
smpi hostel-mndi,solat, mkn
malam??
ak sambung nnt r ek...
ada activity menarik malam tu~~
malam mmg selalu menarik..
he-he

chow!
to be continued

Friday, April 30, 2010

taman negara

Posted by G.GNAK at 4/30/2010 12:11:00 PM
Reactions: 
0 comments
lame dah tak update blog ni..
kesian dia
hampir 3 minggu ak abaikan dia
kalau dah malas
nak wat cane kn..
lgpun xde ape yg nak di update

19-22hb april lepas ak g taman negara
19 ptg naek train dr wakaf baru ke jerantut


tau ape ak buat dlm train?
maen monopoly
dr kelantan sampai pahang
xtdo
addicted punyer pasal
salahkan max


20hb bila smpi trainstation jerantut tu..
sambung maen lg..
dr1.30-3.30 am..
tggu nis..ptotnyer dia kena belanja kami semua mn sbb kena tggu dia berkurun kt c2..


otw g taman negara
makcik yun bebel2 pasal jerantut
mentang2 ler hometown dia kn.
ni pasar la, tu stesen bas la..ni petronas la..
ha-ha lawak

mase otw tu jln agak x lurus
jumpa banyak kawan makcik yuyun
haha..COWS
diaorng eh, mereka santai2 atas jln..
ak still xleh nk tdo ble dlm van tu
tanwei selsema, ajuma dah bongkang, cheewei n max buat drama lentok2 kt seat dpn, nis dah nak puke out..
momo steady je..mimi n selvi cool je..lili n halim hanyut kot...
gg asyik nyanyi je..(biasala tu..)
kt luar dah kilat2..hope jgn hujan mse msuk taman negara..

smpi trv motel
trun van
amek kunci
jln nonong straight msuk bilk
salin2 baju
try to sleep
failed
coz otak dah reset
klu tdo lmbt cmni mst kena tdo pas subuh
tp...try tutup gak..failed
dngr bunyi alarm budak2 ni
otak leh siap proses lg lagu alarm tu sum 41
yun r ni
bgun solat subuh
siap2 breakfast
gerak g jeti
naek hilux!!!!

best OOOOOOOOOO!!!!!

to be continued....

Monday, April 12, 2010

*activities*

Posted by G.GNAK at 4/12/2010 10:29:00 AM
Reactions: 
7 comments

assalammualaikum.

makan masa meeting ngan lab group...@cafe nurani


ni makan @ pizza hut2!!!!


ni makan @ kenny rogers, tesco...sedap glerrrr..


ni membaca @popular bookstore, kb mall....buat cam umah sendiri jek....

sayang mahu tinggalkan kalian semua...
IKATAN PERSAHABATAN ITU SEPERTI UNTAIAN TASBIH YANG ADA AWAL TIADA PENGHUJUNGNYA.  DICANTUM DEMI CINTA-NYA, DIRATIB DEMI REDHA-NYA..


mari kita memasak dan makan...

Posted by G.GNAK at 4/12/2010 09:53:00 AM
Reactions: 
5 comments
assalammualaikum...
tukang msk utama mestilah ajuma...yg kami berdua tolong2 buat air, tlng mkn, tlng sepahkan blik dia...hahaha...ajuma the best lah...hehehe..



ni bim2bab kot...mase ni yun xde..dia g USR..just ak,ajuma n mimi yg memsk..rase bim2bab ni mcm beehoon yg digaul kemudian...ape2 pon la, its not so bad for 1st time trying..rite??



ha.....yg ni namanya sup korea-modified-by-ajuma....semua bnd kami boh....kentng, putik jagung, soon, carrot, kepala tahu, lada benggala, cendawan, tomato kecek, eaweed (rambut jo-on)...mknn sihat ni..smua syur2an..ada tempe goreng sbnrnyer...x amek gmbr plak...hehehe..ape2 pon hbs sup ni..kami mkn dgn beehoon....jd, resepi ni bernama beehoon-sup-korea-modified-by-ajuma...pnjg x??hahaha...


ha.....yg ni air-cincau-plus-pearl yg rase cam air sirap..ak n yun yg buat...smua bnd kami modified semlm...yg pntg kami enjoy!!!!!!


bla.bla.bla.yada.yada.yada.by,

Friday, April 9, 2010

...n budi choice is........

Posted by G.GNAK at 4/09/2010 02:46:00 PM
Reactions: 
0 comments

huhuhuhu...
walaupun ak expect budi is back with nina
but still, maya is better than zehan
as long as budi happy, ak pon tmpng happy gak
ak kn scandal dia...
but then, in reality
budi is still with nina
thats y
i'm happy too
n pray for both of them
to always be a loving couple
forever & ever
V(^_^)V
hahahaha
koya la aku ni
ok
whatever

..........langkah pertama

Posted by G.GNAK at 4/09/2010 12:49:00 AM
Reactions: 
0 comments
my first baby step...

ak yg sdng bertatih pki adobe photoshop
wlupun ak tahu rmi orng yg dah expert-pro pki photoshop
tp xpe
yg pntg hati aku nak buat bnd ni
biar cepat atau pun lambat
yang penting mahu dan nak
sabar ye hati
nnt lame2 pndilah jln
pas2 leh lari laju lg
n melangkah lebih jauh dn luas dgn dslr
skrng blajo ape yg ada dpn mata

Thursday, April 8, 2010

::biomed waterfall trip_070410_lata tembakah,t'ganu::

Posted by G.GNAK at 4/08/2010 03:20:00 PM
Reactions: 
2 comments
assalammualaikum n hi

this trip was biomed last trip together before graduate...
the nite before, me, aisya, yun n ajuma cook at p-nut house...
we cooked 'ayam masak kicap', 'beehoon singapore', 'telur dadar' n mix vege (cabbage, carrot etc..)
just imagine how 4 people cooked for the whole 24 people of biomed....
very-very-very-very-tiring-but-we-like cooking-and-we-satisfied...n we enjoyed and had fun also...


p-nut was sulked that nite bcoz we didnt believe in her..
i kind of said something that hurt her pride...huhuhu...regret it now...
i should think before saying anything...
but it was very very hectic time n i just cannot thinking straight...
n the words inside my head just blurted-out without considering others people feelings at all...
we didnt believe she'll wake up n cook the vege alone next morning...
we insisted to cook all the foods that nite...
it just we know her well that we insisting...
at the end, she stayed at the room for the rest of the cooking time...
n only came out just before we're going back to desa around 2.30 in the morning...
n she was ok then...
pewh....safe...

thanks god selvi wake me up that morning..
if not....i dunno what to say...xg kot..
then, gather at p-nut house..
but situation at that time was kind of uncontrollable...
the day before,
i said fill in your tank plz, n get the money for that from me...
i said gather at p-nut house, there we'll arrange how to put things in whose car whatsoever...

but then, that morning...
max car didnt fill in the tank yet, they have to go to shell first..
hani car didnt gather at p-nut house...which the problems where to put the rice rise up later...
all this matters make the plan mess...n my brain messy too...
when i said so, just do so (gile kuasa ni)...
follow the plan as told so that we wont get the problems...
but then, we're talking about human here...
sure have problems here n there...
pening...(*.....*)


but then, when we arrived at lata tembakah...
it was very-very un-patiently feelings to touch the water, swim, berendam....
after breakfast, debushhhhhhh!!!!yeay!!!!finally......
fun, fun, fun, games, games, games, games,....better than the best!!!


the foundation girl wore hat n sit under the tree...all the time..
vitamin D is needed from the sun and good for ur skin complexion...
didnt u know that??
can u get yourself out of misery by put all the foundations stuffs just for a trip like this??
it was really annoyed me to see u all the time with the chemical on your face..arghhhh...
believe me or not, the foundation girl already change her clothes by this time...
really??
i still dont believe got people who doesnt enjoy at this very fine, beautiful waterfall...
anyway...people are different...which is i really dont like the differences in herself...
12pm-lunch....after that....

debushhhhh again till 1.40 pm....
at this moment, got some gamblers lost in lata tembakah..
they all played poker...
hahahaha...
i just love water very-very-very-much-much-much....
i felt very jealous with lili coz yaya tought me n him how to swim...
but then he can swim already but me???
tahu menyelam je....








hope to be there with u guys once again...

Sunday, March 28, 2010

~biomed glam nite~

Posted by G.GNAK at 3/28/2010 09:03:00 PM
Reactions: 
6 comments
semangat x kami buat performance???hahahaha.....diaorng cakap aku director..ntah ape yg aku direct pon ak xtau...tp,we really enjoy up there...mmg all out!!!final year is such a year u can bravely show your true evil side of u....kehkehkehkakakaka...



ni ak n halim...ak msk fesyen show...caye x??x pyh caye r..ak pon x caye diri aku msk..dahlah null n zero pasal fesyen2 ni...tup2 dgn selamba kodok ak dgn confidennye gantikan p-nut yg sptotnya msk...i just wanna have fun..hahaha....

seperti yg dijanjikan.....kezen ku, nilah gmbr ak n scandal mse dinner tu...hehehe...

::gakuen alice::

Posted by G.GNAK at 3/28/2010 01:58:00 AM
Reactions: 
0 comments

phrase that i like the most in this anime:

if i had never met these warm hands that would follow me anytime, anywhere...
if i had never met this face with its sunny smile...
would i have been able to be the person i am now??
could i have liked the person that i am now??
i wonder...
you might be a little unrealiable, but i have you, right??
i'm glad that we met...

it hurts...but its warm...
someone you love...
someone that wants to be near you...
if they have someone like that, a person would...
they'd think "i'm glad i was born"...

you can find yourself in unreasonable places...
and you can be wrong about a lot of things...
but if you believe in yourself and...
choose to keep on smiling...
u'll be okay...
friendship is endless~~

your crying face makes you more 30 % uglier...
but, when i see you smiling,
i'm able to forget my troubles,
i like that part of you,
so please, smile...

Thursday, March 25, 2010

*bintang*star*

Posted by G.GNAK at 3/25/2010 01:38:00 AM
Reactions: 
0 comments

hari jumaat punya initial plan nak g me'lata tembakah' dgn member2 kamcing kt USM ni..dah final year kan...just wanna enjoy till the last moments...but then, budak sinaran 2 orng tu, epah n ery ada test plak ari sabtu tu..sahih2 la mereka ingin membaca buku walaupun keinginan tu tak tinggi mana...hahaha...

tukar plan...g me'lata tembakah' ari isnin la since kami (budak biomed) sudah ketiadaan ape2 lab lagi mahupun kelas..just tinggal presentation, ospe n final exam...tp...ery xde..dia g interview wat master kt UM...good luck!!!hope semuanya smooth...

then, jumaat ni aku kena ngadap laptop buat keje..keje power point ler...kena crite pasal blood bank dr A-Z..aku buat part QC..nak muak dah aku dngr pasal QC ni..bosan....xsuke...menci...tp, dah kate tanggungjawab, kena galas n laksana gak kan....dah hmpir siap sbnrnya, tp ada nak tmbh2 lg ckit...(apesal ak cte pasal ni ek??)..tukar2...

sbnrnya nak cte pasal ape nak buat pada ari sabtu ni...27th march2010...mmg ada birthday orang yang aku takkan lupa sampai bile2...tp, xmo jugak cte pasal tu...nak cte pasal earth hour malam tu...nak amek suratkhabar buruk, bawak ke basketball court, bentang kat sane, then baring, then star gaze....alamak..bestnyer..ak dah pon membayangkannya...ada sesape nak join x??tp, ke'best'an bnda ni depends on cuaca..kalau ok, boleh nmpk bnyk bintang cam aritu...klu x, tgk jelah awan hitam berarak...sebut pasal bintang...badin gtau aku bintang yang kita tengok ni adalah 4 tahun yang lepas...percaya x??korang tau x pasal ni??dulu ak xtau n rmi gak kwn2 ak xtau, tp aku dah sebarkan pada mereka..hope bnd ni betul...

ak ada bce2 gak dlm article...dia ckp, bintang banyak sgt....bintang yang paling dekat dgn bumi selain matahari mengambil masa 4.17 years untuk menampakkn cahaya nya ke bumi...tau x sebab ape??sebab bintang yang kita tengok tu jauh sgt bertriliion juta km...klu kita nak g naik space shuttle guna kelajuan orbit, kita boleh sampai sana lepas 150, 000 tahun...lame x??xsampai la kita ke sana ek...

walaupun bintang ni bergerak dlm kelajuan cahaya, tp mengambil masa smpi bertahun baru kita boleh nampak..x macam matahari, kita leh nmpk ari2...walaupun matahari paling dekat, tapi kita still xleh nak g gak sebab panas...betol x??bintang~ciptaan Allah yang indah yang kita boleh menghayati keindahannya hanya dengan melihat dari jauh.....subhanallah...kalau dah jatuh, dah dekat dgn diri kita, jadi tahi bintang, x seindah ketika di kejauhan....

crite pasal bintang yang kita tgk kat langit ni, ia ibarat mengimbau semula kenangan sebelum dtg kt USM ni gak...4 tahun sebelum ni..sama macam cahaya bintang yang kita tgk, 4 tahun sblm ni jugak...bila tgk bintang, cuba bayangkan selama dah hampir 4 tahun kat USM ni, bnyak dah kenangan yang kita lalui bersama2...

dr diri yang couple, dah jd single...dr single, dah couple..couple dah 2, 3 x, breakup pon same gak..akhirnya, yg single ttp dan masih single...
dr sihat jd sakit...
banyak dah air mata mengalir kat sini..
banyak dah hilai tawa bergema kat sini...
yang belom pernah jatuh cinta, boleh menangis kerananya...
yang belum pernah buat confession cinta, first time buat kena reject...
dr mkn kt cafe sesame blh jd chef terkemuka kt blk sndri...
memori berbuka puasa bersama2...g tarawih together....
bawak kuih raya bila balek dr raya...dpt buah limau klu CNY..dpt maruku klu deepavali...
dr yg bersilat terus bersara...
dari yg kurang kilo jd bertambah berkilo2...
dr yg selekeh boleh pki segala mcm alat solek...
dr yang pki selipar jamban yg flat blh pki heel 2,3 inches...
dr yg xtau humming lagu blh jd penyanyi...
dr yg keras kejung blh jd model photo...
dr yang meminjam laptop blh ngadap facebook je tiap ari pki laptop sndri...
dr yg xde lesen kereta dah boleh merempit...
dr yg x pnh accident, boleh remukkan kereta...
dr jln kaki, boleh naek basekal, then akhirnya jln kaki balek sbb basekal kena rembat....
dr yg xbawa kete, blh jd driver bertauliah...
dr tak kenal blh jd jiran tetangga n tukang solek n buat facial...
dr berhati budi baek, innocent, blh jd porn ckit, selfish ckit...

dr seorang diri, dr tidak mengenal sesiapa d sini, setelah hampir 4 tahun berlalu, kita blh dapt ramai kawan2 yang kita pernah menangis dengannya, yang kita pernah cerita masalah padanya, yang kita pernah tengok movie dengannya, yang kita pernah gaduh dengannya, yang kita boleh gelak hilai ketawa dengannya, yang kita boleh ngumpat orang lain dengannya, yang kita boleh share part of our heart and life here, yang kita sayang dan peluk, yang kita sedih dan sebak bila nak tinggalkan.....

banyak sgt benda yang dah berubah sepanjang 4 tahun berada kat sini..banyak sangat bnda yg kita dpt dr kenangan di sini..

memori yang xleh nak lupe dan takkan ada lagi yang serupa....sampai bila2...bila tgk bintang 4 tahun akan datang, ingatla tarikh 27th march kita pernah bersama kt basketball court USMKK dan sdng star gazing....itupun klu bnd ni jd reality...

hati sedih...jiwa merintih...perasaan hiba...sebak dalam sepi~~
 

G.GNAK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei