Thursday, January 19, 2012

true..

Posted by G.GNAK at 1/19/2012 01:46:00 PM
Reactions: 
0 comments
JUDGE 
  
Once upon a time there was a painter who had just completed his course. He took 3 days and painted beautiful scenery. He wanted people's opinion about his caliber and painting skills.

He put his creation at a busy street-crossing. And just down below aboard which read -"I have painted this piece. Since I'm new to this profession I might have committed some mistakes in my strokes etc. Please put a cross wherever you see a mistake."

While he came back in the evening to collect his painting he was completely shattered to see that whole canvass was filled with Xs
 (crosses) and some people had even written their comments on the painting.

Disheartened and broken completely he ran to his master's place and burst into tears.
This young artist was breathing heavily and master heard him saying"I'm useless and if this is what I have learnt to paint I'm not worth becoming a painter. People have rejected me completely. I feel like dying"

Master smiled and suggested "My Son, I will prove that you are a great
 artist and have learnt flawless painting. Do as I say without questioning it. It WILL work."

Young artist reluctantly agreed and two days later early morning he presented a replica of his earlier painting to his master. Master took that gracefully and smiled.


"Come with me. " master said.

They reached the same street-square early morning and displayed the same painting exactly at the same place. Now master took out another board which read -"Gentlemen, I have painted this piece. Since I'm new to this profession I might have committed some mistakes in my strokes etc. I have put a box with colors and brushes just below. Please do a favor. If you see a mistake, kindly pick up the brush and correct it."

Master and disciple walked back home.

They both visited the place same evening. Young painter was surprised to see that actually there was not a single correction done so far. Next day again they visited and found painting remained untouched. They say the painting was kept there for a month for no correction came in! 


Moral of the story:

It is easier to criticize, 
but DIFFICULT TO IMPROVE!

So don't get carried away or judge yourself by someone else's criticism and feel depressed...
 
JUDGE YOURSELF! YOU ARE YOUR BEST JUDGE!!! 

P.L.A.N

Posted by G.GNAK at 1/19/2012 12:45:00 PM
Reactions: 
0 comments
Assalammualaikum warahmatullah hiwabarakatu

hehe..
short term plan
plan nak g swim-28/01/2012 dgn kak ct n nina
plan nak g karaoke-dgn dirah n kak ros-ntah bilenyer
plan nak kuar g makan b'3-ntah bile
plan nak g archery
plan nak masak spageti
plan nak re-u dgn yun, ajuma, epah
plan ni
plan tu
bnyak lg
tp
xtau ble nak buat

hehe
nak beli tilam
sakit badan lor tido atas toto
nak bli bantal baru
sakit leher la pki bantal keras
nak beli laptop
nak buat pasport
nak beli bagpack
nak beli ape lg...
banyakla...
erm...
mane duit ek?

k..
wassalam...

Monday, December 12, 2011

satu entri

Posted by G.GNAK at 12/12/2011 03:28:00 PM
Reactions: 
0 comments
assalammu'alaikum warahmatullah hiwabarakatu

dan salam sejahtera

walaupun saya tahu tiada yang membaca
namun entri ini untuk diri sendiri jua


seringkali bila berlaku sesuatu
musibah, bencana, dugaan
kita bertanya dengan diri sendiri
kenapa aku?
kenapa bukan orang lain

kita sering alpa
sesungguhnya apabila seorang manusia itu di uji
ujian yang diberikan oleh Allah 
adalah sesuatu yang boleh ditanggunginya
Allah tidak akan sesekali membebani makhluk dengan sesuatu yang tak tertanggungkan
sentiasalah beringat tentang itu
kerana aku juga sering melupakan itu

kita ini manusia lemah
hanya kepada Allah tempat bersandar

dan setiap kali Allah memberi ujian
ada hikmah disebaliknya

Aku sentiasa berdo'a 
Ya Allah masukkan aku dalam golongan 
yang sentiasa beriman, 
yang sentiasa bersabar,
yang sentiasa dalam Islam,
Ikhlas dalam setiap perlakuan, percakapan..hatta didalam hati...
hidupkan dan matikan aku dalam keimanan
dan apakah aku sudah lupa---
apakah kamu mengaku diri kamu beriman sedangkan kamu tidak diuji??
Sesungguhnya
dari Allah kita datang
dan 
kepada Allah jua kita kembali

-wassalam-

Wednesday, November 9, 2011

kenapa?

Posted by G.GNAK at 11/09/2011 11:55:00 AM
Reactions: 
0 comments
kenapa hari ni?
rasa nak mengalir
sepatutya bila dapat result dr alamtologi
ak gembira
tp ak sedih
kenapa?
sebab dpt 70?
teruskan?
or
quit?
cari yg lain?
kusut

Monday, August 1, 2011

contengan jalanan

Posted by G.GNAK at 8/01/2011 08:31:00 AM
Reactions: 
0 comments
Assalammu'alaikum warahmatullah hiwabarakatu
Selamat sejahtera semua

Cik gg baru habis baca contengan jalanan (I-FEND)...tak tahu kenapa, boleh nangis leleh2 bila chad meninggal...novel ni dekat di hati la...sebab...

yang pertama

"cukupkah sekadar harta, kerja, dan keluarga jadi sebab untuk berputih mata kalau itu hajat yg tak tercapai sebelum tinggalkan dunia??"

bnd ni cik gg bace time otak cik gg messy sgt2, feel PATHETIC.EMPTY.MESSY. then this novel mcm show me the way, fill my emptiness, and loose up my messiness somehow..ada lagi beberapa phrase dalam novel tu yg buat cik gg tersentak la..mase cik gg down sangat sbb memikir masalah yang tak bekerja lagi, masalah tiada bf (yang ni buat2 pk =P), masalah nak further study, masalah ketiadaan duit, macam2 masalah la yang entangled together yang buat cik gg serabut sangat smpi tak leh nak senyum langsung at that time...then, ayat kt atas tu kuor, apa yang korng rase kalau korang berada kat tempat cik gg time tu...heal somehow??

yang kedua
sebab cik gg bayangkan cousin cik gg as fend and cik gg as chad..leh ke g2??hehe..umo pon kurng lbh same je..feel into the character..

yang ketiga
sebab cik gg rase nk g aussie..cik gg pernah cte dgn cousin cik gg yang cik gg bercita2 nak g australia tp time ada duit la kn..tup2, kuor dlm novel ni diorng g sane..bila la boleh backpack g aussie...cik gg dah rse mcm smpi sane je bile baca novel tu...hlovate ni mcm tau2 je cik gg nak g sane..dia bg cik gg feel dulu kn....

yang keempat
sebab ramadhan arini,semalam baru hbs baca,mmg kena dgn tema la nak sambut ramadhan ni, senang kata-right timing..
jumpa ayat 
"Ramadhan tu bukannya diertikan dgn bazar ramadan.
Bukan diertikan dgn malam 7 likur pasang pelita.
Bukan diertikan dgn lawan meriam buloh antara kampung.
Bukan diertikan dgn buka puasa di hotel2.
Bukan diertikan dgn rancangn masak2 bulan puasa di tv.
tp, bnda2 tula yg jd definisi ramadhan kt malaysia...
sebab kt malaysia bnda2 agama banyak yg dah jd bnda budaya..."

bila baca ni rase nak sambut ramadhan kt aussie plak + rase nak tarawih penuh n nak khatam Al-Quran this ramadhan + buat solat sunat + nak berubah..just like them...

i do a lots of thinking after finishing read this half part(ifend) of this novel..yg II-k2 tu baru nak start baca...hold dulu

over-feel ke cik gg ni ble cik gg katakan cik gg wants to change for a better just because i read some novel???

to readers out there, do read contengan jalanan even at the end u'll wipe a tear, but it is a tear for good...to ensure you have the heart to feel... 

"The man that decided to change on the 12th hour, dies on the 11th"

wassalam
 

G.GNAK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei