Sunday, July 11, 2010

MV 3: KERJA SEMENTARA

Posted by G.GNAK at 7/11/2010 11:22:00 AM
Reactions: 
3 comments

Ada gak cik g2 g i/view cashier kt petronas pump oil kt bandar penawar…tp, keadaan mtr yg tidak mengizinkan, lampu atas xde, pulak tu hbs shift malm jam 12 am, jd, cik g2 kena consider safety….lg pulak, jalan ke bp tu selalu jd litar sepang buat budak2 rempit…
jd, cik g2 tggu punya tggu orng cashier tu col,x de pulak..jd, cik g2 anggap cik g2 fail n x dpt kejenyer sbb kekangan yg cik g2 ckp kt ats td…rupe2nyer, kwn cik g2 yg keje sane ckp diaorng col bnyak kali, tp cik g2 x angkat..padahal, hakikatnyer, cik g2 langsung x dpt ape2 panggilan @ miscalled wlupon waktu tu cik g2 kt teluk ramunia…mungkin sudah tersurat kt situ, xde rezeki cik g2 kt c2….adalah tu hikmahnya…
Cik g2 keje kedai top up start 15/6/2010…training 5 ari kt kedai felda lok heng timur…lepas tu, bila sorng pekerja yg dah 2 tahun berhenti, cik g2 incharge kdi top up kt felda lok heng selatan…lepas je 14 hari cik g2 keje, cik g2 berhenti 29/06/2010…sekejap je ek??
hehe…tgk orng keje kdi topup mcm sng je kan??tp hakikatnyer, bila cik g2 kena jaga kedai tu dr 8 am-10.45 mlm, cik g2 sgt3 pnt..cik g2 kena berdepan dgn pelbagai kerenah orang kt felda cik g2 yg mane kdg2 kesabaran cik g2 tercabar…cik g2 takut cik g2 tak sengaja terkurang ajar kt pakcik2 miang yg dtg kt kedai cik g2 tu…sbb cik g2 garang…cik g2 tak suka bila budak bujang dtg dgn rokok kt tgn, asapnyer betol2 menyesakkan peparu cik g2…cik g2 tak suka environment itu…adakah cik g2 ni seorng yg demanding and choosy??..
tp, yg pasti cik g2 bukanlah orang yg sesuai keje berdepan dgn orng ramai…seriously…lg pula, cik g2 berderet2 8 hari kerja 1 hari…cik g2 xdpt nak buat ape2…duduk kedai je..cik g2 dptla hbskan novel lagenda budak setan, komik le.gardenie, maen Sudoku…dlll…
tp, cik g2 x dpt nak tlng emak cik g2 g kedai beli barang dapur, xdpt nak bayar bil2 umah,x dpt nak tlng wat keje langsung kt umah..tujuan cik g2 duk umah sbb nak tlng emak cik g2..tp, klu dah mcm ni, xdpt tlng pon, baek cik g2 berenti…n xdpt nak berehat langsung bile dah keje dr pg smpi mlm mcmtu...n lagipon, gaji sehari (1shift)=rm14..klu smpi mlm yg mcm cik g2 keje, plus lg RM 10…klu duit kedai topup tu short, gaji kami yang kena tolak…cik g2 cte la semua ni pada emak cik g2..bincang2 ngan dia cane….
nak tahu apa keputusan cik g2??tggu next entry cik g2 ye~~

Monday, July 5, 2010

MV 2: 8TH OTHMAN FAMILY DAY

Posted by G.GNAK at 7/05/2010 04:52:00 PM
Reactions: 
1 comments

Lepas smua bnd ni berlalu (former entry), cik g2 kuar bersuka ria-family day kt teluk ramunia..ni kira kali ke-2 la cik g2 g teluk ramunia…mase 1st time dulu reunion ngan budak2 kelas 5 ST yg ntah bp kerat je yg dtg…huhuhuhu….anyway, nama event ni OTHMAN FAMILY DAY…ni dah kali yg ke-8…setiap 2 tahun sekali, event ni akan mengumpulkan semua keturunan Othman(tok seman) n Zaleha(tok tik) dri anak smpi ke cucu cicit untuk kumpul reramai..buat aktiviti…makan, mandi pantai, meeting adik beradik, penyampaian hadiah pelajaran dll…banyakla…n yg paling tak dpt lupa, bila tok seman dpt juara maen bowling padang…2x baling total up 17/20 rasenyer…terror tok seman…cik g2 dpt tempt pertama gak..tp dr belakang r..hahahahaha…sama ngan azah…kami x dpt jatuhkan pon gelas2 plastic tu…tok seman hebat r..umor dah 80 tu…
amek gambar dgn posing yg bukan2 dgn cousins tercinta; azah, tesh, nurul…maen badminton tgh2 mlm2, kena mandi mlm2 sbb tu…g jog ngn azah, mandi2 smpai puas (dr subuh sampai matahari tegak kt kepala)…dr yg tak pndai berenang dah pandai (emak cik g2 la tu)..bkn takat pandai berenang je, siap dah jd coach kt orng laen lg…hahahahhaha……best sgt…cik g2 sarankan kt keluarga kt luar sane supaya aktivit2 kekeluargaan mcm ni ptot diamalkan…sgt bagus dlm mengeratkan hbgn tau…puas sesekali dpt berkumpul mcm ni…jgn pentingkan kerja n wang n harta dunia je ye..xde mase dan kewangan, bukan alasan…ruang masa, kesempatan dan wang itu kita sendiri yg sedia dan ciptakan kalau kita benar2 mahukannya….betol x kwan2??=)…..dlm gmbira2 tu, ingt gak kt azie…azie x dpt nak join sbb hal2 yg x dpt dielakkan spt kena tahan outing sbb balek lewat 1 minit..hahha.lawak…skrng matrik pon dah mcm sekolah…
Bila dah hbs family day tu, hmpir semua family singgah umah cik g2..makan reramai…mcm yassin plak dah rasenyer..family belah emak cik g2 mmg ramai..emak cik g2 ada 10 siblings…yg cik g2 plng ingtmase ni, bila rebut h/p tesh..budak tu…..ish.ish.ish.ish….dah pndai maen cinta….h/p tak bg kami tgk…takot sgt kantoi r tu..xpe, tesh…yg pntg family, study first k….kami (azah n cik g2) saje je nak tease tesh…hehe..sbb kami single n available lg, tp tesh dah ada steady…langkah bendul lah cmni..kn azah???huhuhu…bila nenek n atok nak balek,, ujan lebat sgt…cik g2 ingt lg papah tok tik naek tgga..cian tok tik, kaki dia dah xleh rase lg..dah tua, biasalah…urat semua dah putus lahirkan 7 orng anak lelaki, 3 orng anak perempuan…alhamdulillah anaknye menjadi…cik g2  n cik isam papah tok tik naek tgga dpn umah cik g2…mase tu cik g2 selalu doa semoga bile emak cik g2 dah tua, anak2 cik g2 akan tlng nenek diaorng mcm mane cik g2 tolong nenek cik g2…semoga nenek cik g2 sihat..tok seman gak…cik g2 suka bila tok seman ingat lg pd cik g2 wlupon dia hmpir kena stroke…cik g2 suka bila to seman puji cik g2 cucu dia yg pandai =)bukan nak bangga, tp cucu tok seman n tok tik mstlah bijak kan…hehe..btol x zah??.tiap kali kalau cik g2 peluk tok tik, dia akan sebak, mcm nak nangis, cik g2 tau tok tik sensitive orangnyer..same mcm cik g2..emak cik g2 slalu ckp yg cik g2 ni mcm tok tik..manja2 n gelak2 mase tgk tv pon mcm tok tik…terima kasih tok tik sbb lahirkan emak cik g2…klu tok tik tepon umah, mst tny bile nak balek kg…insyaAllah, cik g2 akan smpi jugak…
Esoknyer, cik g2 buat bakti pada emak..temankan dia g tabung haji kt kota tinggi…nak daftar upah haji untuk arwah abah..hati sentiasa sebak bila ingat arwah abah n air mata boleh meleleh x semena-mena n non stop bila teringat…alhamdulillah..semua dah settle..
to be continued...

menganggur version (MV 1):EMOTIONALLY UNSTABLE

Posted by G.GNAK at 7/05/2010 04:36:00 PM
Reactions: 
0 comments

Uhuk!!..uhuk!!..uhuk!!..dah berabuk2 dah blog cik g2 ni kan..sampai dah terbatuk2 bila masuk sini…hehe..kesian dia terabai sejak cik g2 balek umah bulan 5..x update ape2 pon..cik g2 bukan xmo update tp cik g2 tau bukan ada orng tunggu entry cik g2 pon…lgpon cik g2 agak sebok..n dulu kat u pon sebuk gak, tp bila midnite still blh update kt desa..tp,skrng kena bergantung ngan cc kat felda lok heng ni..dah ramai sangggggggggggggat bebudak maen game..kdng2 cik g2 kena tggu q nak check email je…cian kn kt cik g2…huhu…
Walaupon xde orng nak tau ape cik g2 buat sejak balek dr usm tercinta tu, tp cik g2 nak gak luahkan ape yg cik g2 rase…nak listkan ape yg cik g2 nak buat sepanjng duduk kt umah hampir 2 bulan ni…kalau ada orng yang berminat nak tau perkembangan cik g2, rajin2lah bace..kalau tak, boleh jugak biarkan ia sepi…cik g2 tak kisah…hehe..no push, no force k…=)
Mase 1st week balek u tu (8/5/2010), cik g2 kena panggil i/view dgn ptpl seremban..untuk jd tutor..nak dipendekkan citer, cik g2 buat sucks sgt mase i/view tu..sucks sesangat…n dlm hati mmg kate tak daptla…mst kwn cik g2 (yuyun) dpt…nak dipendekkan lg cter, bila yuyun kena panggil untuk masuk keje, cik g2 x kena panggil, dlm hati ada gak terkilan knp xdpt, tp xdelah sedih sgt kn sbb dah tau performance cik g2 mmg sucks…hehe..tp……yang buat sedihnyer bila emak cik g2 memperbandingkan cik g2 ngan yuyun…dr segi pointer n so on..emak cik g2 mcm marah n tak caye cik g2 x dpt tp yuyun yg dpt…
cik g2 sebenarnyer x suke diri cik g2 di bandingkan dgn sesape pon..pada cik g2 setiap orng ada kelebihan dan kekurangan memasing…n mmg rezeki yuyun yg dpt keje tu…tp, emak cik  g2 tak bg semangat pon kt cik g2..mase tu cik g2 sedih sgt sbb orng yg cik g2 sayang tak bagi semangat kt cik g2 pon jangan berputus asa…cik g2 sedih sangat..cik g2 duduk kurung dalam bilik satu malam….tak tegur dgn mak 2 ari..cik g2 ni anak derhaka betol…cik g2 nangis sorng2 je dlm bilik…sobsob..kdng2 bila perkara ni dah berlalu, cik g2 sendiri terfikir yg cik g2 ni mmg childish sesgt…ntahler..tp cik g2 mmg sensitive…nak dipendekkan citer, rupe2nyer cik g2 juga akan kena panggil dgn ptpl tu..tp lambat ckit…malangnya, hati cik g2 dah tawar nak keje kat sane…sampai cik g2 gaduh2 ngan emak cik g2 sbb keje ni..jd, setelah pertimbngkan, cik g2 tolak tawaran jd tutor kat sane…cik g2 xtau keputusan cik g2 ni betol ke x…
Masa perkara ni berlalu, cik g2 n emak kena ajak g jemputan kawen sedara kt Pahang..rasenyer ada hikmah knp cik g2 g jemputan tu..klu x, xtaulah ble cik g2 akan start tegur dgn emak cik g2…jmputan kawen tu kt Pahang….tp, sepanjang perjalanan dr kluang-pahang tu, cik g2 muhasabah diri..cik g2 x patot buat emak cik g2 mcm tu,…skrng dah baek pon…biasalah gaduh anak beranak…hehe..masa x tegur dgn emak, cik g2 pk mcm2, nak kuar umah cpt2 la..nak cari keje cpt2 la…nak buktikan kt emak cik g2 yg cik g2 pon blh dpt keje..tp, hakikatnya, smpi skrng cik g2 masih kt umah, di samping mak, berbakti dgn mak…mase emotional, smua bnda pk x rasional…tp, Alhamdulillah, cik g2 ni marah tak lama…sekejap je..hati mudah sejuk n terpujuk..lagi2 dgn orng yg kita sayang kn…hehe..itulah cik g2..


to be continued...
 

G.GNAK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei