Monday, August 1, 2011

contengan jalanan

Posted by G.GNAK at 8/01/2011 08:31:00 AM
Reactions: 
Assalammu'alaikum warahmatullah hiwabarakatu
Selamat sejahtera semua

Cik gg baru habis baca contengan jalanan (I-FEND)...tak tahu kenapa, boleh nangis leleh2 bila chad meninggal...novel ni dekat di hati la...sebab...

yang pertama

"cukupkah sekadar harta, kerja, dan keluarga jadi sebab untuk berputih mata kalau itu hajat yg tak tercapai sebelum tinggalkan dunia??"

bnd ni cik gg bace time otak cik gg messy sgt2, feel PATHETIC.EMPTY.MESSY. then this novel mcm show me the way, fill my emptiness, and loose up my messiness somehow..ada lagi beberapa phrase dalam novel tu yg buat cik gg tersentak la..mase cik gg down sangat sbb memikir masalah yang tak bekerja lagi, masalah tiada bf (yang ni buat2 pk =P), masalah nak further study, masalah ketiadaan duit, macam2 masalah la yang entangled together yang buat cik gg serabut sangat smpi tak leh nak senyum langsung at that time...then, ayat kt atas tu kuor, apa yang korng rase kalau korang berada kat tempat cik gg time tu...heal somehow??

yang kedua
sebab cik gg bayangkan cousin cik gg as fend and cik gg as chad..leh ke g2??hehe..umo pon kurng lbh same je..feel into the character..

yang ketiga
sebab cik gg rase nk g aussie..cik gg pernah cte dgn cousin cik gg yang cik gg bercita2 nak g australia tp time ada duit la kn..tup2, kuor dlm novel ni diorng g sane..bila la boleh backpack g aussie...cik gg dah rse mcm smpi sane je bile baca novel tu...hlovate ni mcm tau2 je cik gg nak g sane..dia bg cik gg feel dulu kn....

yang keempat
sebab ramadhan arini,semalam baru hbs baca,mmg kena dgn tema la nak sambut ramadhan ni, senang kata-right timing..
jumpa ayat 
"Ramadhan tu bukannya diertikan dgn bazar ramadan.
Bukan diertikan dgn malam 7 likur pasang pelita.
Bukan diertikan dgn lawan meriam buloh antara kampung.
Bukan diertikan dgn buka puasa di hotel2.
Bukan diertikan dgn rancangn masak2 bulan puasa di tv.
tp, bnda2 tula yg jd definisi ramadhan kt malaysia...
sebab kt malaysia bnda2 agama banyak yg dah jd bnda budaya..."

bila baca ni rase nak sambut ramadhan kt aussie plak + rase nak tarawih penuh n nak khatam Al-Quran this ramadhan + buat solat sunat + nak berubah..just like them...

i do a lots of thinking after finishing read this half part(ifend) of this novel..yg II-k2 tu baru nak start baca...hold dulu

over-feel ke cik gg ni ble cik gg katakan cik gg wants to change for a better just because i read some novel???

to readers out there, do read contengan jalanan even at the end u'll wipe a tear, but it is a tear for good...to ensure you have the heart to feel... 

"The man that decided to change on the 12th hour, dies on the 11th"

wassalam

0 comments:

 

G.GNAK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei